Kortárssegítő képzés

Szakmai beszámoló

a Rákosmenti Életfa Humán Segítő Szolgálat Család- és Gyermekjóléti Központ kortárssegítő képzéséről
A kortárssegítő képzés időpontja: 2017.02.25. – 2017.04.08.
A képzés időtartama: 42 óra (7 alkalom, alkalmanként 6 óra)
A képzés helyszíne: a Család-és Gyermekjóléti Központ Klubja
(1173 Budapest, Pesti út 29.)
A képzést sikeresen elvégző tanulók száma: 14 fő
A képzés vezetői: Tarr Andrea szociálpedagógus, önismereti tanácsadó
Szalontai István pszichológus

A képzést szombati napokon, 9-től 15 óráig tartottuk. A résztvevők a XVII. kerület középiskoláiból (Békésy György Szakközépiskola, Körösi Csoma Sándor Általános Iskola és Gimnázium) érkeztek, életkoruk 16-17 év volt.

A kortárssegítő képzés arra a tényre épül, hogy a fiatalok általában hamarabb ismerik fel egymás problémáit, mint szüleik, tanáraik, felnőtt környezetük, és segítséget is gyakrabban kérnek egymástól problémáik megoldásához. Ezért a program célja olyan segítő attitűddel rendelkező fiatalok képzése, akik összekötő kapcsot jelenthetnek a diákok és a professzionális segítséget nyújtó szakemberek között. A kortárssegítő feladata, hogy problémaérzékenyen vegyen részt saját korcsoportjának életében. Segítséget tudjon nyújtani, hitelesen információkat közvetíteni, illetve a megfelelő segítő szakemberhez irányítani a kortárs fiatalt.

A képzés az alábbi témaköröket ölelte fel: kommunikáció, deviancia, másság, előítélet, tolerancia, szenvedélybetegségek, szerelem, párkapcsolat, agresszió, konfliktuskezelés, a kortárssegítő személyisége és feladatai. Alkalmazott módszereink: egyéni, kis- és nagycsoportos munka, önismereti tesztek, prevenciós filmek, irodalmi idézetek, illetve képanyagok felhasználása, helyzetgyakorlatok, beszélgetés, lazító és csapatépítő játékok. A témakörökhöz kapcsolódó, ismeretátadó előadásokat igyekeztünk a lehető legrövidebbre szerkeszteni és interaktívvá tenni. Vendégelőadókat hívtunk, rendőr, életmód-tanácsadó, talpra állt szenvedélybeteg segítő színesítette az egyes témák feldolgozását.

Idén is lehetőséget biztosítottunk arra, hogy a képzésen részt vevő tanulók számára 21 órát elszámoljunk az iskolai közösségi szolgálat keretében. Ez a tény természetesen most is megnövelte az érdeklődést a képzés iránt. Néhány fiatal motivációjában, bevallottan csak ez játszott szerepet, viszont voltak olyan diákok, akiket kifejezetten a képzés témája vonzott és az egy kellemes velejárója volt, hogy még a közösségi szolgálatba is beleszámít.
A képzés végén a fiatalok értékelésükben kiemelték, hogy új dolgokat tanultak, új barátságokat kötöttek, önismeretük is fejlődött. Értékelték a csoportvezetők felkészültségét, közvetlen, elfogadó hozzáállását, hogy partnerként viszonyultak a diákokhoz. Fontos volt a csoport számára a jó hangulat. Voltak olyan témák, amelyek mélyen megérintették őket és persze kihívás volt számukra az is, hogy az egész heti suli után, még szombaton is fel kell kelni és képződni. Sokszor voltak fáradtak, de ez a nap folyamán szerencsére szertefoszlott.
Kortárssegítőinkkel a képzést követően műhelyfoglalkozások keretein belül folytatjuk a közös munkát, májusban meg is tartottuk az első műhelyt. A tanév során havi rendszerességgel megrendezésre kerülő, két órás összejöveteleken mindenki beszámolhat addigi kortárssegítő tevékenységéről, elakadás, probléma, dilemma esetén segítséget kérhet, emellett pedig további információkkal, illetve élményekkel gazdagodhat.

Budapest, 2017. május 29.

Tarr Andrea, Szalontai István
csoportvezetők

Képgaléria